Aerocrioterapia este o ramura a crioterapiei si consta in racirea simultana a intregii suprafete a corpului uman in mediu gazos, cu temperatura extrem de scazuta. Opusul saunei conventionale, la criosauna, organismul este expus pentru foarte scurt timp (intre 1 si 3 minute) la o temperatura cu prinsa intre -120°C si -180°C. Senzatia perceputa in timpul procedurii este suportabila, fiind mai putin neplacuta decat scaldatul in aparece, spre exemplu.
Socul termic scurt si controlat ajuta organismul sa-si regaseasca echilibrul, elimina stresul si consecintele sale, reduce celulita si greutatea corporala. In functie de greutate corporala si temperatura din cabina, in timpul unei proceduri se pot “arde” 150-200 kcal iar intre proceduri peste 1000 kcal, ceea ce inseamna ca dupa o serie de 20 – 30 proceduri, greutatea corpului poate scadea cu 7-10 kg.
Dupa criosauna se obtine o regenerare naturala a celulelor, adica un organism mai tanar, se stimuleaza si sistemul imunitar, se regleaza activitatea hormonala si metabolismul, se imbunatatesc functiile sexuale etc.
Aerocrioterapia este de asemenea, parte a medicinii integrative, iar eficienta medicala a acestei proceduri este determinata de nivelul temperaturii la care este expusa zona afectata dar si de viteza scaderii temperaturii. Baza eficientei medicale a criosaunei este legata de influenta stimulatoare a suprasistemului hipotalamo-hipofizo-adrenal si, de asemenea, de stimularea circulatiei sangvine periferice.